

ASHA's Faculty Development Institute (AFDI)

Description

ASHA's Faculty Development Institute aims to help communication sciences and disorders (CSD) faculty develop and implement educational enhancements that incorporate approaches consistent with the future of learning to prepare CSD graduate students for the future of work. The institute will consist of a virtual workshop for faculty spanning three days in addition to prerecorded presentations viewed asynchronously that focus on how to teach and incorporate the four AFDI topic areas into CSD education.

AFDI Topic Areas

- Cultural Competence
- Enhanced Service Delivery/Top of the License
- Evidence-based Practice
- Interprofessional Education and Collaborative Practice

Learning Outcomes

Participants of AFDI will be able to:

- 1. Describe strategies to align education with evolving practice and the future of work, specifically relative to cultural competence, enhanced service delivery/top of the license, evidence-based practice, and interprofessional practice.
- 2. Identify up to three focus areas for making educational enhancements and effecting change in CSD academic programs.

The seven focus areas listed below are areas in which educational enhancements were identified by AFDI participants in prior years. There may be other areas that have not yet been proposed and participants should feel encouraged to develop implementation plans in whatever area is deemed important to change.

AFDI Focus Areas

- Clinical Education
- Didactic Coursework/Syllabus
- Curricular Design and Pedagogical Approaches
- Faculty Development and Education
- Developing Collaborations
- Building a Coalition/Changing Culture
- Scholarship of Teaching and Learning
- 3. Design an implementation plan related to one or more of the four AFDI topic areas.



Pre-Conference Assignment

Prior to Friday October 1, participants should view the following presentations on the AFDI 2021 Community site and be prepared to apply and discuss the content in small groups during the synchronous portion of the conference.

| Length | Activity | Speaker |
|--------------------|---|---|
| 30 minutes | View a prerecorded presentation on the future of learning and work | Margaret Rogers, PhD, CCC-SLP |
| 90 minutes | View a prerecorded presentation on Interprofessional Education and Interprofessional Practice as it applies to the future of learning and work | Jennifer Watson, PhD, CCC-SLP Diane Hawley, PhD, RN, APRN-CNS, CNE |
| 90 minutes | View a prerecorded presentation on Evidence-Based Practice as it applies to the future of learning and work | Mindy Bridges, PhD, CCC-SLP |
| 90 minutes | View a prerecorded presentation on Cultural Competence as it applies to the future of learning and work | Valarie B. Fleming, PhD, CCC-SLP |
| 90 minutes | View a prerecorded presentation on Enhanced Service Delivery as it applies to the future of learning and work | Lesley Maxwell, MS, CCC-SLP |
| In addition to the | five required videos, participants are encouraged to review suggested resources of intere | st in the Library Section |

• A prerecorded presentation on the Scholarship of Teaching and Learning (SoTL)

• Five pre-conference readings

of the AFDI 2021 Community Site, including:



Virtual Conference Agenda

Friday, October 1

Day 1: Interprofessional Education and Evidence-Based Practice

| Start Time (EST) | Activity | Speaker | |
|------------------|---|---|--|
| 12:00 PM | Welcome and Introduction to AFDI 15 minutes Introduction of speakers and ASHA staff. Overview of the institute's goals, learning objectives, and design. | Margaret Rogers, PhD, CCC-SLP | |
| 12:15 PM | Meet Your Small Group 20 minutes Introduce yourselves and convey what motivated you to participate in AFDI (~3 min/person). | All participants | |
| | Interprofessional Education and Interprofessional Practice | | |
| 12:35 PM | Case Study 10 minutes Speaker recaps the key learning objectives of the pre-recorded presentation and describes a hypothetical case in which some challenges to enhancing interprofessional education and interprofessional practice are highlighted for discussion during the breakout. | Jennifer Watson, PhD, CCC-SLP Diane Hawley, PhD, RN, APRN- CNS, CNE | |
| 12:45 PM | Q&A 15 minutes Speaker addresses questions about the topic in general, the pre-recorded presentation, and/or the case study before going into breakout groups. | Jennifer Watson, PhD, CCC-SLP Diane Hawley, PhD, RN, APRN- CNS, CNE | |
| 1:00 PM | Small Group Discussion 40 minutes In breakout groups, participants brainstorm about how to better align education in CSD with evolving trends in interprofessional education and interprofessional practice and discuss strategies for overcoming implementation challenges like those presented in the case study. | All participants | |
| 1:40 PM | Break 10 minutes | | |

| 1:50 PM | Sharing of Ideas 20 minutes (followed by 5 min to transition to next AFDI topic) Small group moderators report out on key points and issues discussed about how to better align education in CSD with evolving trends in interprofessional education and interprofessional practice and how to mitigate implementation challenges. | Loretta Nunez, MA, AuD, CCC- A/SLP | |
|---------|--|--|--|
| | Evidence-Based Practice | | |
| 2:15 PM | Case Study 10 minutes Speaker recaps the key learning objectives of the pre-recorded presentation and describes a hypothetical case in which implementation challenges to enhancing education of evidence- based practice are highlighted for discussion during the breakout. | Mindy Bridges, PhD, CCC-SLP | |
| 2:25 PM | Q&A 15 minutes Speaker addresses questions about the topic in general, the pre-recorded presentation, and/or the case study before going into breakout groups. | Mindy Bridges, PhD, CCC-SLP | |
| 2:40 PM | Small Group Discussion40 minutesIn breakout groups, participants brainstorm about how to better align education in CSD with evolving trends in teaching evidence-based practice and discuss strategies for overcoming implementation challenges like those presented in the case study. | All participants | |
| 3:20 PM | Break 10 minutes | | |
| 3:30 PM | Sharing of Ideas 20 minutes Small group moderators report out on key points and issues discussed about how to better align education in CSD with evolving trends in evidence-based practice and how to mitigate implementation challenges. | Margaret Rogers, PhD, CCC-SLP | |
| 3:50 PM | Day 1 Closing Remarks 10 minutes Review homework assignment: Identify which focus area(s) listed on page 1 you hope to enhance or change. The plan should aim to implement enhancements or changes relative to either interprofessional education or evidence-based practice. These initial plans will be shared on Day 2 during the Small Group Implementation Plan Idea Sharing session at 12:10. | Loretta Nunez, MA, AuD, CCC- A/SLP | |



Virtual Conference Agenda

Saturday, October 2

Day 2: Cultural Competence and Enhanced Service Delivery

| Start Time (EST) | Activity | Speaker |
|---------------------|---|---|
| 12:00 PM | Welcome to Day 2 10 minutes Overview of the day's agenda & orientation to the Implementation Plan Idea Sharing session. | Lemmietta McNeilly, PhD, CCC-SLP |
| 12:10 PM | Small Group Implementation Plan Idea Sharing 20 minutes In breakout groups, participants will share their initial thoughts about which focus area(s) they are interested in enhancing or changing and preliminary ideas about their implementation plan(s) on either IPE or EBP. | All participants |
| Cultural Competence | | |
| 12:30 PM | Case Study 10 minutes Speaker recaps the key learning objectives of the pre-recorded presentation and describes a hypothetical case in which implementation challenges to enhancing education to promote cultural competence are highlighted for discussion during the breakout. | Valarie B. Fleming, PhD, CCC-SLP |
| 12:40 PM | Q&A 15 minutes Speaker addresses questions about the topic in general, the pre-recorded presentation, and/or the case study before going into breakout groups. | Valarie B. Fleming, PhD, CCC-SLP |
| 12:55 PM | Small Group Discussions 40 minutes In breakout groups, participants brainstorm about how to better align education in CSD with evolving trends in teaching cultural competence and discuss strategies for overcoming implementation challenges like those presented in the case study. | All participants |
| 1: 35PM | Break 10 minutes | |
| 1:45 PM | Sharing of Ideas 20 minutes (followed by 5 min to transition to next AFDI topic) Small group moderators report out on key points and issues discussed about how to better align education in CSD with evolving trends in promoting cultural competence and how to mitigate implementation challenges. | Vicki Deal- Williams, MA, CCC-SLP |

| Enhanced Service Delivery and Practicing at the Top of License (TOL) | | |
|--|--|---|
| 2:10 PM | Case Study 10 minutes Speaker recaps the key learning objectives of the pre-recorded presentation and describes a hypothetical case in which implementation challenges to enhancing education of enhanced service delivery practices and working at the top of one's license are highlighted for discussion during the breakout. | Lesley Maxwell, MS, CCC-SLP |
| 2:20 PM | Q&A 15 minutes Speaker addresses questions about the topic in general, the pre-recorded presentation, and/or the case study before going into breakout groups. | Lesley Maxwell, MS, CCC-SLP |
| 2:35 PM | Small Group Discussions40 minutesIn breakout groups, participants brainstorm about how to better align education in CSD with evolving trends in teaching enhanced service delivery practices and working at the top of one's license and discuss strategies for overcoming implementation challenges like those presented in the case study. | All participants |
| 3:15 PM | Break 10 minutes | |
| 3:25 PM | Sharing of Ideas 20 minutes Small group moderators report out on key points and issues discussed about how to better align education in CSD with evolving trends in promoting cultural competence and how to mitigate implementation challenges. | Lemmietta McNeilly, PhD, CCC-SLP |
| 3:45 PM | Day 2 Closing Remarks 10 minutes Review homework assignment: Identify which focus area(s) listed on page 1 you hope to enhance or change. The plan should aim to implement enhancements or changes relative to either cultural competence or enhanced service delivery/TOL. These initial plans will be shared on Day 3 during the Small Group Implementation Plan Idea Sharing session at 12:10. | Vicki Deal- Williams, MA, CCC-SLP |



Virtual Conference Agenda

Sunday, October 3

Day 3: Your Role as a Change Agent

| Start Time (EST) | Activity | Speaker |
|------------------|---|---|
| 12:00 PM | Welcome to Day 3 10 minutes Overview of the day's agenda | Vicki Deal- Williams, MA, CCC-SLP |
| 12:10 PM | Small Group Implementation Plan Idea Sharing 20 minutes In breakout groups, participants will share their initial thoughts about which focus area(s) they are interested in enhancing or changing and preliminary ideas about their implementation plan(s) on either cultural competence or enhanced service delivery/TOL. | All participants |
| 12:30 PM | Breakout Room Roundtables: Choice 1 30 minutes Participants choose which breakout rooms they would like to join by AFDI Focus Area. Clinical Education Didactic Coursework/Syllabus Curricular Design and Pedagogical Approaches Faculty Development and Education Developing Collaborations Building a Coalition/Changing Culture Scholarship of Teaching and Learning | All participants |
| 1:00 PM | Break 10 minutes | |
| 1:10 PM | Breakout Room Roundtables: Choice 2 30 minutes Participants choose another breakout room they would like to join by AFDI Focus Area. Clinical Education Didactic Coursework/Syllabus Curricular Design and Pedagogical Approaches Faculty Development and Education Developing Collaborations Building a Coalition/Changing Culture Scholarship of Teaching and Learning | All participants |

| 1:40 PM | Presentation: Your Role as a Change Agent 20 minutes Presentation on the importance of knowing how to be a change agent and helping to lead efforts to align CSD education with the future of learning and work | Vicki Deal- Williams, MA, CCC-SLP |
|---------|---|--|
| 2:00PM | Contributing to ASHA's Bank of Implementation Plans and Focus Area Resources <i>10 minutes</i> Overview of the resources and how participants can contribute to this growing library. | Margaret Rogers, PhD, CCC-SLP |
| 2:10 PM | Q&A <i>15 minutes</i> AFDI staff address participants' questions and comments | Lemmietta McNeilly, PhD, CCC-SLP |
| 2:25PM | Closing and Next Steps 15 minutes Thank you to speakers and participants and recap of next steps | Loretta Nunez, MA, AuD, CCC- A/SLP |